משחקים לפעוטות הם לא רק מיועדים להנאה וכיף, הם גם יכולים לתרום לא מעט להתפתחות של פעוטות בכל המישורים – פיזית, קוגניטיבית וחברתית. אז אילו משחקים יכולים להתאים לטווח גילאים אלה? כאמור, משחק הוא נתיב מתוחכם להתפתחות ולמידה באמצעות הנאה וסקרנות ומרגע שהתינוק נולד רצוי להתחיל לחשוף אותו למגוון משחקים בהתאם לגיל שלו. כל גיל מתאימים לו משחקים לפי הכישורים והיכולות שמאפיינים את הגיל הזה. בחודשים הראשונים תינוקות קטנים לא יוכלו אמנם לשחק אבל כן ניתן להתחיל להכין אותם לקראת שלב המשחק, לתת להם להרגיש מרקמים שונים, להשמיע להם מעט צלילים וכדומה. עם הגדילה המהירה תינוקות יפתחו כישורים נוספים וגם יכולות משחק. על ידי משחקים לפעוטות אפשר יהיה לפתח ולחזק את מנעד היכולות הפיזיות והקוגניטיביות שלהם, לאחר מכן ניתן לזהות שגם היכולות החברתיות והתקשורתיות שלהם ישתפרו בעזרת המשחק.
משחקים עד גיל שלושה חודשים
תינוקות עד גיל שלושה חודשים לא צריכים הרבה גירויים, ולמעשה רצוי שייחשפו כמה שפחות לגירויים של צעצועים. מדובר בתקופה שבה התינוק רק מתחיל למקד את הראייה שלו ואת טווח הראיה. פריטים כמו ספר שיש בו תמונות בשחור לבן יגרמו לו להתמקד באלה ולהצליח לשפר את המיקוד בעיניים. בנוסף, התינוק יגיב למגע, כל צעצוע שיש לו מרקם נעים כמו פרווה וכדומה יספקו לו תעסוקה ויפתחו אצלו את הקשר בין עין ליד. רצוי להשמיע לו מוסיקה וצלילים נעימים שיפתחו את חוש השמיעה ויחשפו אותו למנעד צלילים. כבר בגיל שלושה חודשים ניתן לחשוף אותו לצעצועים שיש בהם צליל, הפעוט יתחיל להבין את הקשר בין הנפת היד למגע בצעצוע ולבין השמעה של הצליל וכך תתפתח אצלו הקואורדינציה.
מגיל שלושה חודשים עד גיל חצי שנה
חשוב לשמור על רצף החשיפה בהדרגה ולא לחשוף אותו ליותר מדי גירויים. בטווח הגילאים הזה התינוק ייהנה מצעצוע אחד – שניים בכל פעם ולא רצוי להעמיס עליו משחקים. בגילאים אלה הוא לומד להרגיש מרקמים שונים כמו רך, קשה, קר, חם, חלק, מחוספס וכדומה. הוא ילמד את כל זה דרך הפה, שכן הוא יכניס כל דבר לפה, לכם חשוב שהמשחקים שבקרבתו יהיו בטיחותיים למדי כמו בובות פרווה, כדורי גומי גדולים וכן הלאה. כמו כן, חשיפה למשחקי מוסיקה כגון בובה מנגנת, ספר מנגן ועוד משחקי צליל.
מגיל חצי שנה עד תשעה חודשים
בגיל זה התינוק כבר מתחיל לפתח את כישורים מוטוריים כמו זחילה, ישיבה וגם עמידה. כל אלה מכינים אותו לשלב שבו הוא יתחיל ללכת. כדאי לספק לו את המרחב הבטוח שעליו הוא יתחיל לזחול. במקום הזה רצוי להניח גם מגוון משחקים שיעודדו אות הגיע אליהם כמו קוביות רכות, בובות של חיות, משחק שהמטרה שלו היא להכניס כדורים וחפצים, ספרים רכים עם תמונות צבעוניות ועוד.
תשעה חודשים עד גיל שנה
ההתפתחות המוטורית תמשיך בקצב מהיר במיוחד, הפעוט כבר מצליח לשבת לבד והוא גם ינסה לעמוד ולהחזיק בכל מיני צעצועים ופריטם שלידו כדי לנסות ללכת. בגיל זה כדאי לעודד אותו לפתח את המוטוריקה העדינה ואת זה ניתן לעשות על ידי אחיזה של צבת ואחיזה של חפצים באצבעותיו להביט ולהחליף דף בספר או לשחק בקוביות. הפעוט פעיל במיוחד, וכדאי לאפשר לו לזוז במרחב שלו בבטחה. הוא מאוד יאהב משחקי כדור, הכנסה של צורות גיאומטרית לתוך קופסא, משחקי ספרים על צלילים, גרירת צעצועים בכל החלל של הבית כשהוא נעזר בעגלה או מכונית כלשהי שנעה במרחב.
קראו גם על משחקים חמודים.
לעוד טיפים בקרו בבלוג משחקים הגדול.